Prvobitni Tweetie je za jedna od ‘killer’ aplikacija na OS X-u. Savršena preglednost, lakoća i ugodnost korišćenja, praktičnost vodjenja višestrukih naloga te prelep dizajn su zajedno činili ovaj klijent neprevazidjenim u moru (uglavnom ispodprosečnih) konkurentnih opcija, ukljući i podrazumevani web interfejs – twitter.com.

Ako me pratite mogli ste videti koliko sam bio uzbudjen i nestrpljiv povodom najave nove verzije mog omiljenog klijenta, praktično – mog Twittera. A onda sam ga skinuo.

Tweetie očekivanja

Nekoliko stvari sam očekivao i priželjkivao od novog Tweetija, za početak preko neophodnu podršku za odavno uvedene ‘zvanične’ retweetove koje ne samo da ne možete koristiti u starom Tweetiju već se oni i potpuno raspadaju.

Priželjkivao sam i opcije poput filtera i mogućnost ‘naprednog’ praćenja apdejta pri korišćenju više naloga – opciju da mi se apdejti koje vidim na primarnom nalogu ne pojavljuju pri pregledu ostalih. Plus neke sitnice, mogućnost anfalovanja, anfejvoritanja, pregleda retweetova i tako redom, iznenadite me na kraju krajeva…

Twitter for Mac i Tweetie naporedo

FUBAR for Mac

Ne samo da ove naprednije opcije nisu dostupne u nasledniku omiljenog Tweetija nego je i dosta toga, prvenstveno sa UI stanovišta, FUBARovano. Korišćenje novog Tweetija mi na momente ostavlja utisak kakve AIRaste, ‘skliske’ aplikacije, toliko mi ne leži…

Konkretne zamerke idu na račun praktično nepostojeće trake na vrhu aplikacije vučenjem koje bih mogao da pomeram prozor. (O ovom problemu je već pisano što je i mene potaklo da se oglasim.) Rešenje za ovaj problem je da se prozor pomera vučom sajdbara, što je možda i OK odnosno mogao bi se navići, ali mi nikako ne leži i ostavlja utisak nezgrapne, ‘skliske’, izrade.

Ruka sama, instinktivno kreće prema vrhu prozora ako želim da ga pomerim – zašto razbijati uvreženu naviku i tako narušavati korisničko iskustvo?

Kad smo već kod korisničkog iskustva ima jedna stavka koja mi je neshvatljiva a to je odsustvo opcije da se poveća font, mis’im c’mon – zašto li je bilo neophodno to izbaciti iz nove verzije? (Napomena: nosim naočare, apdejtane skladno potrebama.)

Ne želim da čkiljim u bitne informacije, od tekstova u koje se udubim do Twitter updatea naloga koje pratim. (Primera radi vreme ili klijent su sekundarne informacije za koje mi je OK i mikroskop da izvučem ako treba…)

Za naprednije (ili strastvenije) korisnike Twittera medju koje ubrajam sebe postoji još nekoliko problema. Linkovi se automatski skraćuju zvaničnim t.co skraćivačem, bez pitanja, hteli to ili ne hteli. Ukratko, WTF bre?

Tu imamo i pitanje repostovanja tvitova (da ne kažem retvitovanja da ga se ne bi pomešalo sa zvaničnim retweetom). U starom Tweetiju smo imali opciju da se ‘Retweet’ obavlja tako što se ispred sadržaja doda RT @korisnickoime ili na kraj ubaci (via @korisnicko) što je bilo malo nezgodno – idealno bi bilo imati dostupnim obe varijante bez potrebe za ulazak u podešavanja, ali je barem postojala opcija.

U Tweetiju 2 ove opcije više ne postoje – imamo mogućnost zvaničnog retweeta i nestandardnog i kabastog “citiranja tweeta”. Da li Twitteru smetaju ove varijante koje su sami korisnici izmislili nedugo nakon osnivanja servisa pa je uklonjenja i opcija za to? C’mon.
__

Nisam očekivao da se ostvare sve želje i očekivanja koja sam imao od novog Tweetija ali definitivno nisam očekivao da će Tweetie 2 biti ono što je Vista bila XP-u, and then some. Ovaj i neki drugi izneseni stavovi su <imho> naravno, uz, verujem, legitimne proteste kao što je krnji usability kada je u pitanju ukidanje naslovne trake na vrhu prozora.

Nadalje ću najverovatnije nastaviti da koristim prethodnu verziju Tweetija, a ako uspešno ostvarim planove o pravljenju klona napraviću i svoj klijent, neće da se baci.

PS – i nova ikonica u meni traci je lošija.

PPS – o trendovima u dizajnu interfejsa OS X aplikacija više kod Grubera i na MacKorisniku.