Skoro sam naišao na jako dobar tekst. Ticao se tema o kojima aktivno razmišljam u poslednje vreme i sjajno mi je ‘legao’, čak sam ga preporučio u kratkom postu koji sam objavio na svom svaštarskom blogu.

Stigavši na kraj teksta krenuo sam da skeniram komentare i, izmedju ostalog, video komentar autora teksta. Kao što to često činim kada gledam komentare na postovima, kliknuo sam na link koji je stavio kao svoju stranu.

Usledio je blagi šok.

Stranica koja mi se otvorila je bila manje-više egzaktna kopija prethodne verzije naslovne stranice sajta vrlo poznate firme 37signals (ovde često pominjane).

Slika via ovaj članak na designed.rs

Pogrešno & štetno

Zbog tehničke postavke plagiranje nije tako retka pojava na webu, što naravno ne znači da je to u redu. Dakle, nije u redu uzeti nečiji rad i ga predstavljati kao svoj, bez dozvole, bez nadoknade, bez pitanja.

Kako nije svima dovoljan ovaj nedovoljno opipljiv argument sledi kratko objašnjenje zašto sve nije dobro (nije pametno) plagirati.

Umanjeno poverenje – ako si spreman da prisvojiš plod tudjeg rada kada je u pitanju dizajn, možda si sklon takvom ponašanju u poslu uopšte?

Manja verodostojnost – možda ima još stvari koje su uzete od drugih a predstavljene kao sopstvene? Na primer blog postovi?

• Jeftinost – da li je odluka da se neko iskopira plod besparice ili (patološkog) škrtarenja?

Ne veruješ u sebe – ako prisvajaš tudji rad da li zapravo ne veruješ u kvalitet onoga što sam možeš da uradiš? Kako onda drugi mogu da veruju da mogu da dobiju kvalitetnu uslugu ili proizvod od tebe?

Just don’t

Iako pogodan za plagiranje Internet je još pogodniji za otkrivanje i posramljivanje plagijatora i lopova. Razlog više da se, imajući u vidu navedene probleme i potencijalno ozbiljnu štetu, ne rizikuje kroz prisvajanje tudjeg rada.

Sem ako ni vama samima vaša reputacija ne znači mnogo, što je druga priča skroz.

PS

Iskreno verujem da ko radi ujedno i greši, i da je to u redu. Ljudski je u krajnjoj liniji.

Ali ne razumem kada se na civilizovana i na-mestu pitanja ne odgovara i kada se ona brišu. Ovaj komentar u skrinšotu ispod je proveo 10ak dana u moderacionom limbu na pomenutom tekstu da bi posle toga bio obrisan.

Al tu se već nisam šokirao.

PPS – ko ovo shvata bukvalno maši ceo fudbal.