Redizajn Facebooka je vest. Kako i ne bi bila kada ovu društvenu mrežu koristi skoro 1/10 svetskog stanovništva, kada je postalo sasvim normalno čuti u prolazu stvari tipa “onda sam mu poslala rikvest, pa mi je lajkovao profilušu…“, kada se ljudi leče od lajkovanja… Vest je i zbog toga što svaki redizajn prati masovna histerija korisnika kojima se redizajn ne dopada, ovaj još i najmanje.

Meni se ovaj (malešni) redizajn uglavnom dopada, profil stranice deluju nekako čistije i preglednije, no to je to, ništa specijalno. (Detaljniju analizu vidite na Netokraciji.) Ono što mi generalno nedostaje i što bih voleo da vidim na Facebooku u nekom trenutku je malo lepote.

Kod sajta koji se koristi intenzivno kao Facebook najbitnija je lakoća korišćenja i intuitivnost interfejsa al ne verujem da bi veća posvećenost elegantnosti i rafiniranosti dizajn izvedbe mogla ugroziti ove prioritete.

Ispod su tri ‘fiktivna’ redizajna Facebooka od strane dizajnera koji su ponudili lepše (IMHO) alternative dosadašnjim zvaničnim dizajnovima, uključujući tu i ovaj trenutni – ostavite mišljenje u komentarima ili, još bolje, vaš predlog redizajna. ;)

Prvi predlog je delo pseudorooma a više informacija o (re)dizajnu ovde.

Ovaj predlog dolazi od poznate Information Architects ekipe.

Najizdizajniraniji predlog je delo Bartona Smitha, za više skrinova ‘vamo.